Styn Claessens is er kort maar krachtig over: “Polem vlakbodemsilo’s werken goed.” Samen met zijn ouders Willy en Ivonne en Peter Janssen is hij eigenaar van legpluimveebedrijf Yverde in Ysselsteyn. De stal huisvest 51.000 leghennen die drie ster Beter Leven eieren produceren. Familie Claessens heeft hiernaast een legpluimveebedrijf en Peter Janssen twee legpluimveebedrijven.

De Polem silo’s aan de zijkant van de stal vallen direct op. “Dat was ook een van onze argumenten; de uitstraling en het aanzicht van de vlakbodemsilo’s. Die vinden Peter en ik allebei mooi”, zegt Styn Claessens. Ze kozen voor het groene silodak. “Dat past goed bij Yverde. In het Spaans betekent dat groen.”

Bewezen techniek
Claessens en Janssen bouwden het nieuwe bedrijf aan de Peelweg in Ysselsteyn in krap een half jaar. “In 2017 kochten we het bedrijf van de buurman en zijn we gestart met plannen maken en vergunningen aanvragen”, blikt Styn terug. Op de eerste tekeningen waren al Polem silo’s te zien. Twee vlakbodemsilo’s van ieder 60 m³, goed voor elk 40 ton legmeel.

Ze hebben op hun andere bedrijven ook Polem vlakbodemsilo’s. “Voor ons was het vanzelfsprekend dat we op ons nieuwe gezamenlijke bedrijf ook Polem vlakbodemsilo’s plaatsten. Het grootste voordeel van deze silo is het voorkomen van ontmenging. Het is een bewezen techniek. We voeren meelvoer wat kans geeft op brugvorming maar met deze silo’s hebben we daar geen enkel probleem mee. Je hebt als pluimveehouder geen werk met deze silo.”

Makkelijk werken
Voor Yverde kozen de pluimveehouders bewust voor de 60 m³ grootte zodat er altijd een hele bulkwagen voer in kan. “We hebben twee silo’s bij de stal geplaatst en kunnen de silo’s altijd leegdraaien. Je ziet het voer in de silo gelijkmatig zakken.”

Claessens legt uit dat ze een manluik bij de uitvoerbuis hebben laten plaatsen. “Dat is precies boven het overnamepunt. Mocht de vijzel in de silo kapot zijn, dan kunnen we altijd makkelijk voeren.” Bovenop zit een manluik om de silo makkelijk schoon te kunnen maken. Bij vlog/non gmo is het verplicht om elke ronde de silo te reinigen. Ook kozen de pluimveehouders voor een pvc ontluchtingsbuis: “Gewoon simpel, geen filters die door de steeds harder blazende bulkwagens kapot geblazen kunnen worden.”

Styn Claessens besluit: “Ons uitgangspunt is: Wat vinden wij het beste? En daar kiezen wij voor. We zijn blij met deze vlakbodemsilo’s.”

© 2024

Welcome at Polem B.V. | All rights reserved | Terms and conditions  | Cookiebeleid