"Zeer tevreden! Geen problemen met de Polem-silo's en ze zijn gemakkelijk schoon te maken"

Rune Thomsen is manager van de vleeskuikenhouderij op het landgoed Williamsborg in Denemarken. Het bedrijf teelt op ruim 1.000 hectare tarwe, gerst, koolzaad en erwten. Daarnaast hebben ze 110.000 vleeskuikens.

In 2015 werd een verouderd varkensbedrijf aangekocht dat dringend aan renovatie toe was. De oude stallen werden gesloopt, waardoor er een leeg canvas overbleef voor de toekomst van de boerderij. In de daaropvolgende twee jaar, 2015 en 2016, verrezen uit het stof en de ruïnes twee indrukwekkende, identieke stallen. Deze nieuwe gebouwen waren bedoeld om elk maximaal 55.000 vleeskuikens te huisvesten en beloofden een nieuw tijdperk voor het bedrijf. Rondom deze glimmende nieuwe stallen staan in totaal zes indrukwekkende vleeskuikenvoersilo’s van het gerenommeerde merk Polem. Vier van deze silo's hebben een royale inhoud van 60 m3, terwijl de overige twee een iets bescheidener inhoud hebben van 13 m3. Deze kleinere silo's worden gebruikt als bufferopslag voor de eigen tarwe die wordt gemengd met het voer uit de fabriek. Uitgerust met boven- en ondersensoren worden ze automatisch gevuld vanuit de grotere opslag erachter. Vanwege de huidige tarweprijzen wordt dit momenteel niet gebruikt, maar het werkt heel goed en zal in de toekomst opnieuw worden gebruikt. De naadloze constructie van de silo's elimineert potentiële zwakke punten, beschermt het opgeslagen voer tegen verontreinigingen en handhaaft optimale opslagomstandigheden.

De manager, Rune Thomsen, toonde zich tevreden: "Zeer tevreden! Geen enkel probleem met deze silo's, en ze waren gemakkelijk schoon te maken in een recent geval van salmonella." Nog een groot voordeel: deze silo's zijn ontworpen om de tand des tijds te doorstaan, zodat de investering jarenlang rendement oplevert.

De stallen van dit typisch Deense pluimveebedrijf, elk met een oppervlakte van circa 3.000 vierkante meter, volgden het bekende patroon van de vleeskuikenhouderij. Voerlijnen, een ingenieus gecombineerd systeem voor nok- en langsventilatie, inlaatkleppen, zes waterleidingen en een royale hoeveelheid dik strooisel zorgden voor een optimale leefomgeving voor de kuikens.

© 2024

Welcome at Polem B.V. | All rights reserved | Terms and conditions  | Cookiebeleid