Harm Rijkers werkt sinds juli 2021 met twee Polem vlakbodemsilo’s. Na een jaar deelt hij zijn ervaringen: “De vlakbodemsilo’s bevallen prima. Het voer blijft nooit hangen en er is veel minder ontmenging.” 

Op de bedrijven van familie Rijkers uit het Nederlandse Vessem staan diverse silo’s bij de varkens- en leghennenstallen. Eind 2020 richtte zij hun twee etage stal in voor één ster Beter leven hennen. In overleg met de leverancier koos Rijkers voor de Polem vlakbodemsilo’s. “De meeste van onze silo’s zijn Polem silo’s met trechters. Daar kan het voer wel eens blijven hangen, vooral met vochtig weer. We hebben nu zowel de zomer als de winter meegemaakt met de nieuwe silo’s en het voeren gaat super; geen ontmenging en het voer loopt goed door.”

Rijkers plaatste bij de nieuwe stal twee vlakbodemsilo’s van elk 70 m³ en een classic trechtervormige silo voor het strooigraan. Harm Rijkers geeft aan dat hij vooral het advies van zijn Polem dealer opvolgde. „Als pluimveehouder koop je niet vaak een silo. Ze gaan tenslotte jaren mee.”

Robuust uitdraaisysteem
Tijdens het voeren is de voerstroom constant door het uitdraagsysteem met de veegvijzel zodat brugvorming wordt voorkomen. Het voer ontmengt niet en het uitdraagsysteem zorgt ervoor dat voer wat het eerste in de silo komt, er ook als eerst uitstroomt.

Aan het einde van de legronde moet de silo helemaal leeg gemaakt worden. “Bij de vijzel zit het mangat. De veegvijzel gaat daar vlak over de vloer. De onderste laagje zullen we er dan uit moeten scheppen. Ik verwacht er geen problemen mee”, zegt Harm Rijkers.

Uit het zicht
De silo’s zijn onderling gekoppeld voor een goede ontluchting. „We hebben er weegstaven onder laten installeren. Via mijn mobiel kan ik zien hoeveel voer er nog in zit. Is de bulkwagen wat eerder, dan kijk ik snel even of het voer er in past.”
De twee vlakbodemsilo’s zijn achter het eierlokaal naast de stal geplaatst. “Wij vinden het aanzicht van het bedrijf mooier zonder de silo’s op de voorgrond. Het nadeel is dat de chauffeur van de voerwagen niet rechtstreeks bij de silo’s kan komen. Met het aircleaner systeem hoeft hij geen stofzak te gebruiken”, zegt Harm Rijkers. Met dit volume kan hij volle vrachtwagens voer bestellen en hiermee de maximale korting ontvangen.

Rijkers is super tevreden met de nieuwe stal. “We hebben op alle facetten ingestoken op arbeidsgemak en efficiëntie. De vlakbodemsilo’s zijn daar een onderdeel van.”

© 2024

Welcome at Polem B.V. | All rights reserved | Terms and conditions  | Cookiebeleid